Zdokonalená čelovka Fenix HM75R Topaz zažiari troma typmi svetla a premyslenými funkciami

Predstavujeme ďalšiu nabíjateľnú čelovku, ktorá bola vyvinutá špeciálne pre český a slovenský trh. Vychádza z modelu Fenix HM75R a zachováva jeho hlavné prednosti – výkon 1600 lúmenov, dosvit 223 metrov, senzor priblíženia, ľahký materiál, zdokonalené ovládanie a odolnosť. Zároveň prináša niekoľko úprav a vylepšení, napr. možnosť súčasného zapnutia oboch reflektorov, nový typ akumulátora 18650 s vyššou kapacitou až 4000mAh, teplejšie odtiene svetla – jeden dokonca s vysokým CRI a priame zapnutie červenej diódy. Na rozdiel od štandardného modelu má výrazne priaznivejšiu cenu a to vďaka absencii externého batériového puzdra s káblom. Vznikla tak ľahšia a cenovo dostupnejšia verzia, ktorá má ešte širšie využitie pri pobyte v prírode, pri nočnom športovaní aj pri práci.

Prichádza ďalšia česko-slovenská špecialita Fenixu, ktorá zohľadňuje potreby a skúsenosti lokálnych outdoorových používateľov. Tentokrát je to ľahká nabíjateľná čelovka HM75R Topaz vybavená diaľkovým a širokým reflektorom aj pomerne silným červeným svetlom. Užité diódy a režimy bieleho svetla sú totožné ako pri východiskovom modeli HM75R. V prípade diaľkového reflektora je to LED Luminus SST-40 a možnosť vystupňovať svetelný výkon na 1600 lúmenov s dosvitom 223 metrov. Široký reflektor s dvoma diódami Luminus SST-20 môže dosiahnuť svetelný tok 1000 lúmenov a dosvit 68 metrov.

Čelovka Topaz však poskytuje výrazne teplejšie svetlo, ktoré je príjemnejšie pre oči a lepšie vykresľuje prekážky v teréne. Široký reflektor má odtieň teplej bielej (3000 – 4000 kelvinov) a jeho diódy vykazujú vysoký index kvality podania farieb CRI 94,5 (Color Renderig Index). Taktiež diaľkový reflektor ponúka namiesto studenej dennej bielej neutrálnu bielu (4000 – 5000 kelvinov). Nová čelovka navyše disponuje kombinovaným režimom – možnosťou zapnúť oba reflektory súčasne a spojiť ich svetelné kužele. Je tak pripravená aj na situácie, kedy je potrebné vidieť do diaľky a zároveň sa dostatočne pohotovo orientovať v bezprostrednom okolí.

Zdrojom červeného svetla je aj tu dióda OSRAM GR QSSPA1, ktorá majiteľovi dopraje nadpriemerný výkon 120 lúmenov. Oproti štandardnej verzii klesol nízky režim z 5 na 2 lúmeny, čím získal na pohotovostnej výdrži. Naopak sa posilnila intenzita blikajúceho režimu z 5 na 10 lúmenov.

Nový model obzvlášť zúročuje cenné skúsenosti z praxe. Rýchlejšia frekvencia blikania červeného svetla aj jeho silnejší svetelný výkon posilňuje účinnosť signálnej funkcie, ktorá je potrebná nielen v prírode, ale napríklad aj v nočných dopravných situáciach, kedy je možné bielym svetlom pôsobiť rušivo na ostatných účastníkov cestnej premávky. Praktickým vylepšením je aj priama aktivácia červeného svetla, čím sa podarilo vyhnúť nepríjemnému oslepeniu bielym svetlom hneď po zapnutí. Takto je čelovka v nočnom lese nenápadná a v stane či na chate zasa ohľaduplná.

Svietidlo tentoraz napája nový typ Li-ion akumulátora 18650 s kapacitou 4000 mAh (namiesto pôvodnej hodnoty 3500 mAh). Dá sa dobíjať priamo v čelovke cez moderný vodotesný konektor USB-C. Vyššia kapacita Li-ion akumulátora je zdrojom dlhšej svetelnej výdrže aj bez použitia prídavnej batérie. Náročnejší užívatelia však majú možnosť si k čelovke dokúpiť odnímateľné zadné batériové púzdro s akumulátorom 21700 dodávané v sade so spojovacím káblom.

K ďalším prednostiam patrí ovládanie svietidla, ktoré funguje pomocou kombinácie otočného voliča a tlačidla. Ďalej tiež zabudovaný senzor priblíženia, ktorý zabraňuje tepelnému poškodeniu predmetov a oslneniu odrazeným svetlom. A v neposlednom rade odolnosť, ktorá je u značky Fenix už samozrejmosťou. Telo svietidla vyrobené z ľahkej horčíkovej zliatiny je nárazuvzdorné (testované na pády z 2 metrov), vodotesné a prachotesné podľa štandardu IP68.

Taký súbor kvalít má svoj význam nielen pre turistov, športovcov, horolezcov, jaskyniarov, ale aj pre profesionálne použitie, napr. pri náročných prácach v nočných podmienkach a tiež pri záchranárskych akciách.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Nabíjateľná čelovka Fenix HM75R Topaz je dostupná v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 119,90€ s DPH.

Náhľadový obrázok - Zdokonalená čelovka Fenix HM75R Topaz zažiari troma typmi svetla a premyslenými funkciami

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >