Čelovka Fenix HM51R Ruby V2.0 získala ocenenie Produkt roku 2023

Nákupný radca Heureka.cz vo februári 2024 vyhodnotil súťaž najobľúbenejších produktov v jednotlivých kategóriách. Práve Fenix HM51R V2.0 obstála ako najpopulárnejšia čelovka na trhu a získala prestížne ocenenie Produkt roku. Už tri roky oslavuje tento model úspechy medzi outdoorovými používateľmi všetkého druhu. Bol vyrobený špeciálne pre slovenský a český trh a naozaj sa vyplatilo zohľadniť pripomienky a požiadavky miestnych používateľov, ktorí čelovkám dajú zabrať v náročných terénnych podmienkach. Pozrime sa, aké pozitívne skúsenosti s touto víťazkou milovníci športu a prírody nazbierali a čo všetko jej môžu pripísať k dobru.

Turisti

Nabíjateľná čelovka Fenix HM51R Ruby vo svojej druhej verzii je pozoruhodne výkonná (až 700 lúmenov), ľahká (80 gramov aj s akumulátorom a popruhom), odolná, má kompaktné rozmery (66 mm dĺžka x 36 mm šírka x 32 mm výška vrátane držiaka) a je osadená i červenými diódami. Turisti ju oceňujú najmä na zimných túrach, kedy sa stmieva veľmi skoro. Maximálny svetelný výkon a dosvit 120 metrov často postačí len krátkodobo, napríklad na nájdenie najbližšej turistickej značky, inak väčšinou využijú nižšie režimy 150 či 400 lúmenov, ktoré dosahujú dlhšiu výdrž.

Dobíjanie akumulátora prebieha jednoducho priamo vo svietidle, v novej verzii navyše cez moderný USB-C konektor. Kompletné nabitie prebehne za 1 a pol hodiny. S pomocou powerbanky je dobíjanie možné aj „za pochodu“, dá sa pri tom svietiť 50 a 3 lúmenmi alebo červeným svetlom. Navyše s červeným svetlom je jednoduchšia orientácia v blízkom okolí, nenarúša adaptáciu očí na tmu, pri večernom kempovaní neoslňuje ostatných a neprebudí už spiacich táborníkov. A narozdiel od bieleho svetla nepriťahuje komáre, je tak ideálne do stanu i k vode.

Nie každá čelovka ponúka možnosť skontrolovať, aký je stav nabitia batérie. Pred dlhším výletom či závodmi ale aj počas nich sa zíde možnosť krátko rozsvietiť indikačnú diódu a presvedčiť sa, aká je zostávajúca kapacita batérie a či nepotrebuje nabiť. A keď sa na túre nielen zotmie, ale ešte sa aj pokazí počasie, Ruby sa nezľakne. Je vodotesná, prudký dážď ju nerozhodí, popruh nenasiakne a celokovová konštrukcia z pevnej zliatiny leteckého hliníka ustojí i pád na zem.

Nízku hmotnosť svietidla uvítajú najmä turisti, ktorí potrebujú v batohu šetriť každý gram. A ak je batoh nabitý na prasknutie, príde rad na zamknutie tlačidla – mechanické aj elektronické. Zabráni sa tak nechcenému zapnutiu pri prevoze a majiteľa už nikdy neprekvapí situácia, kedy by z batohu vytiahol nečakane vybitú čelovku.

Bežci a bežkári

Okrem svetelného výkonu a malej hmotnosti je pre bežcov cenný aj vylepšený popruh. Vďaka perforácii je pohodlný a dostatočne priedušný. Reflexné prvky, ktoré odrážajú svetlá áut, zvyšujú pasívnu bezpečnosť a na neosvetlených komunikáciách by ich mal dnes používať každý. Zásluhou silikónového prúžku z vnútornej strany popruhu čelovka lepšie drží nielen priamo na hlave. Pochvaľujú si ju aj tí, ktorí sú zvyknutí nosiť šiltovku a popruh lepšie priľne aj pri nosení lyžiarskej čiapky či športovej čelenky.

Bežci u novej Ruby tiež oceňujú, že jej svetlo je prirodzené, nerušivé a navyše má odtieň neutrálnej bielej, ktorý zobrazuje farby vernejšie a kontrastnejšie. Ľahšie sa tak rozoznávajú vetvy na ceste, výmoly a ďalšie prekážky, čo je pri behu v lese za stmievania ešte dôležitejšie ako pri nočnom pochode. A naviac pri teplejšom svetle sa oči tak rýchlo neunavia. Čo sa týka červených diód, pre tých bežcov, ktorí sa zúčastňujú diaľkových ultrazávodov, je červené svetlo so signalizačnou funkciou nie len ich spojencom pri tréningu, ale na tomto type pretekov priamo predpísanou výbavou. Pretekárov tiež poteší možnosť nahradiť akumulátor záložnou jednorazovou batériou CR123A.

Svietidlo HM51R Ruby V2.0 sa navyše dá z popruhu jednoducho vysunúť a sponou z nehrdzavejúcej ocele pripevniť na vrecko, na batoh, na opasok a napríklad aj do stanu. Kto behá pravidelne, určite už zažil beh za hmly a vie, že vtedy mu svetlo na čele príliš nepomôže. Keď sa však čelovka jednoduchým manévrom vyberie z popruhu, získa sa tak ručná baterka, ktorou možno hmlu podsvietiť.

Nová generácia Ruby je tiež vítaným spoločníkom pri behu na lyžiach. Vďaka svojej vodotesnosti a prachotesnosti nemá problém pri páde do snehu. Pokiaľ by teploty klesali príliš pod nulu, je lepšie zbaliť do výbavy jednorazovú lítiovú batéria CR123A, ktorá síce nedožičí také silné svetlo, ale funguje aj v mrazoch. Silikónové tlačidlo, ktoré kompletne zabezpečuje ovládanie svietidla, sa dobre používa aj v lyžiarskych rukaviciach.

Rybári

Nočný rybolov má svoje čaro a hlavne prináša väčšie úlovky ako ten denný. Či už pri love kaprov alebo sumcov, je potrebné svetlo, ktoré poskytuje dobrý prehľad okolo lovného miesta i pri nahadzovaní. Na rybách sa rozhodne oplatí mať svietidlo vodotesné, a kto je zamestnaný udicou, uvíta ľahkú čelovku, s ktorou sa dá manipulovať a ovládať ju jednou rukou. Pri oddychu na rybárskej stoličke je zasa nevyhnutná taká čelovka, u ktorej netlačí na zátylku batériové puzdro. To všetko nová Ruby spĺňa, vrátane červeného svetla, ktoré neplaší ryby a hlavne neláka otravný hmyz. A keď treba skontrolovať podozrivé zvuky na druhom brehu, získať prehľad, kde sa usídlili iní kolegovia rybári alebo vyfotiť nočný úlovok, vtedy sa dočká svojej chvíle aj silnejšie biele svetlo.

Poľovníci

Poľovnícke svietidlá vhodné na zbraň už síce pomaly vytláča modernejšia technika, no o to viac sa tešia obľube poľovníkov čelovky. Sú totiž nepostrádateľné pri nočnom pohybe po lovnom revíre, pri dlhšom pobyte v loveckých chatách a najmä pri dohľadávaní strelenej zveri a práci s ňou, kedy okrem svetla treba mať aj obe ruky voľné. I tu sa uplatňuje upevnenie čelovky sponou na odev či na výstroj, dôležité je len, aby bola poruke keď treba vidieť či byť videný, ale aj keď ju treba vypnúť a byť nenápadný. Aj v tejto komunite teda oslavuje úspech čelovka, ktorá sa svojou výkonnou LED vyrovná konkurencii ručných svietidiel a ako bonus poskytuje červené svetlo, ktoré je pre niektoré druhy zveri menej rušivé.

Policajti

U príslušníkov polície často vídame Ruby V2.0 zasunutú sponou na hrudníku v molle väzbe. Je tak v pohotovosti bez nutnosti mať stále popruh na hlave. Dokáže posvietiť pod nohy, signalizovať polohu, a silnejší výkon pri nočnej potýčke oslepí výtržníka. Vyzdvihnúť treba uričite možnosť dokúpiť k čelovke nereflexné čierne popruhy AFH-02, ktoré napomáhajú utajeniu nielen policajných akcií v teréne.

Cyklisti

Aj keď k dokonalosti chýba Ruby V2.0 možnosť upevnenia na cyklistickú helmu, nevadí, vyrieši to držiak Twofish Lockblocks, vďaka ktorému sa čelovka stabilne uchytí nielen na helmu, ale prípadne i na riadidlá. Pri nočnej jazde zvýši bezpečnosť červené signálne blikanie. V neprehľadnom teréne zas často pomôže, keď si jazdec posvieti čelovkou z helmy do zákruty už keď sa do nej pozrie, nie až keď do nej zahne riadidlami. Dostatočne tak zastúpi cyklosvetlo tým, ktorí síce holdujú dennej cyklistike, no občas ich zastihne aj neskorší návrat, ale aj nočným cyklistom v jednoduchšom teréne.

Technici, domáci majstri a ďalší

Pri práci v dielni sa viac než kdekoľvek inde uplatní ešte jedna zatiaľ nespomenutá prednosť druhej verzie čelovky Ruby, magnetická koncovka. Samotné telo pripomína baterky L-konštrukcie a vďaka tomu sa dá magneticky pripevniť na ľubovoľný železný podklad. Určite si nájde svoje obľúbené miesto pricvaknuté na kovovom regáli, ale hodí sa to napr. aj elektrikárom pri opravách rozvodných skríň a vodičom poslúži hravo pricvaknutá na kapote. Inštalatérom, ktorí potrebujú posvietiť z iného uhla či v situáciách, kedy jedna čelovka musí posvietiť viacerým, postačí aj rovný povrch, na ktorom dokáže stáť ako sviečka.

Z uvedeného resumé vyplýva značná všestrannosť svietidla, ktoré vyhovuje užívateľom rôzneho zamerania. Na jej úspechu sa významne podieľa odolnosť konštrukcie, pretože telo je vyrobené z vysoko pevnej zliatiny leteckého hliníka A6061-T6. Zvolený neutrálny odtieň bieleho svetla (4000 – 5000 kelvinov) má zase pre ľudské oko najbližšie k prirodzenému dennému svetlu, znižuje napätie v očiach a únavu, zlepšuje ostrosť videnia. A použité červené diódy Everlight uľahčujú videnie v tme, naviac s režimami blikania a SOS blikania má čelovka dôležité bezpečnostné a núdzové využitie. Dosiahla sa tak vydarená kombinácia parametrov, v ktorej sa zúročili doterajšie technické vymoženosti s prieskumom praktických potrieb.

Náhľadový obrázok - Čelovka Fenix HM51R Ruby V2.0 získala ocenenie Produkt roku 2023
Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >